/
/
Galenica και Olvos Science χορηγοί μιας σπάνιας συλλεκτικής έκδοσης με ιδιαίτερη ιστορική σημασία

Galenica και Olvos Science χορηγοί μιας σπάνιας συλλεκτικής έκδοσης με ιδιαίτερη ιστορική σημασία

…«Εὗρε γαῑαν ἐριβώλακα ἐν τῆ Νέᾳ Ρώμῃ καί δή ἅμα τῆ ἱδρύσει αὐτῆς» … 

Mε αυτή τη φράση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προλόγισε τη σπάνια συλλεκτική έκδοση, η οποία παρουσιάστηκε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης για τον εορτασμό του 10ου   Pharma Point. Το βιβλίο «Ρωμηοί Φαρμακοποιοί της Κωνσταντινούπολης και η δράση τους από το 1840 έως σήμερα» εκδόθηκε με την ευγενική  χορηγία των φαρμακευτικών εταιρειών Galenica και Olvos Science.

Ο συγγραφέας, Θεόδωρος Κυρκούδης, μέσα από τις σελίδες του έργου του επιθυμεί να αναδείξει την καθοριστική παρουσία των Ρωμηών – Ελλήνων φαρμακοποιών της Πόληςστην επιστημονικήεξέλιξη της περιοχής, οι οποίοι σημειωτέον δεν ήταν απλά ένας επαγγελματικός κλάδοςεπιστημόνων, αλλά συντελεστές ενός κομματιού της ιστορίαςκαι του γίγνεσθαι της Επταλόφου.

Το βιβλίο στηρίζεται σε εκτεταμένη βιβλιογραφία, πλήθος σπανίων φωτογραφιών και τεκμηρίων, αλλά και στην προσωπική έρευνα πεδίου του Θεόδωρου Κυρκούδη και του υλικού που συγκέντρωσε μέσω των συνεντεύξεων με τους απογόνους των φαρμακοποιών της περιόδου εκείνης.  Η έκδοση «Ρωμηοί Φαρμακοποιοί της Κωνσταντινούπολης και η δράση τους από το 1840 έως σήμερα»  συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της χιλιόχρονης παρουσίας του Ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη και αποτελεί σημαντική ιστορική παρακαταθήκη. Αναγνωρίζοντας αυτή ακριβώς τη σπουδαιότητα και ιστορική της σημασία, η Galenica και η Olvos Science με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και τιμή ανέλαβαν τη χορηγία της.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Θεόδωρο Κυρκούδη

O Θεόδωρος Κυρκούδης γεννήθηκε στην Ελιά Ορεστιάδας. Σπούδασε στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη Θεσσαλονίκη ως υπότροφος. Είναι προϊστάμενος στη Βιβλιοθήκη της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη. Έχει τιμηθεί με το τρίτο βραβείο από τη Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης για τη συγγραφή μελέτης με θέμα: “Η συμβολή των Θρακών στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους 1453-1923”. Η εργασία αυτή δημοσιεύτηκε στον όγδοο τόμο των Θρακικών Β’ σειράς και ως αυτοτελής μελέτη από το Δ.Π.Θ. το 1992. Στον 9ο τόμο των Θρακικών Β’ σειράς, δημοσίευσε τον “Πολιτιστικό Οδηγό του Νομού Έβρου” και στον 9ο τόμο της Θρακικής Επετηρίδας, την “Ιστορία της Τραϊανούπολης”.  Με τις εκδόσεις Αιγαίο εξέδωσε την εργασία του: «Έβρος το τελευταίο οχυρό…: περιηγητικός, πολιτιστικός οδηγός» (Α΄ βραβείο Ε.Ο.Τ., 2000).Επίσης έχει εκδώσει τα βιβλία: «Τρίγωνο η Μεσοποταμία του Έβρου», «Η περιοχή Κυπρίνου, στο σταυροδρόμι της ιστορίας», «Φαρμακεία και Φαρμακοποιοί στη Θράκη του 19ου αιώνα», «Αρχαίος Δορίσκος».‘Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά της Θράκης.
Δίδαξε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Κομοτηνής και του Δ.Π.Θ. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου.