Η Ιστορία μας

Αδιάκοπη αναζήτηση
της Ίασης

Η Ιστορία μας

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘ 50, ο φαρμακοποιός Νικόλαος Βαρελάς ιδρύει την Ν.Δ.ΒΑΡΕΛΑΣ Α.Ε. με αντικείμενο την διάθεση και εμπορία φαρμάκων. Η εταιρία εξελίσσεται σε μία από μεγαλύτερες φαρμακοεμπορικές επιχειρήσεις του τόπου.

Λίγα χρόνια μετά, ο υιός του Νικόλαου Βαρελά, Διονύσιος, φαρμακοποιός επίσης, αναλαμβάνει τη διοίκηση της επιχείρησης.Το 1974, ο Διονύσιος Βαρελάς από κοινού με τον έμπιστο συνάδελφο και καλό του φίλο, φαρμακοποιό, Βασίλειο Ταμβακά, συστήνουν μια νέα εταιρία, με αποκλειστικό αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία πρωτότυπων φαρμακευτικών προϊόντων. Έτσι ιδρύεται η GALENICA, η πρώτη ελληνική φαρμακευτική επιχείρηση που επικεντρώνεται στην αναζήτηση – απόκτηση – κατοχύρωση τεχνογνωσίας και αξιοποίησης της στην ελληνική αγορά (Licensing in). Την ίδια χρονιά κατασκευάζεται και η πρότυπη μονάδα παραγωγής φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων της GALENICA, ένα ιδιόκτητο εργοστάσιο στην περιοχή της Χαλκίδας.

Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. ΒΑΡΕΛΑΣ Α.Ε. εξειδικεύει πλέον τις δραστηριότητές της, εστιάζοντάς τες αποκλειστικά στην διάθεση προϊόντων για εργαστηριακή διάγνωση, όπου σύντομα καταλαμβάνει ηγετική θέση στην αγορά αυτή στην Ελλάδα.

Τo 1992 η GALENICA, αναγνωρίζοντας το μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης που χαρακτήριζε την αγορά των μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων (Ο.Τ.C. Consumer HealthCare) , εξαγοράζει την OLVOS SCIENCE μιαταχέως αναπτυσσόμενη, δυναμική εταιρία, με καθαρά εμπορικό προσανατολισμό στην αγορά των προϊόντων υγείας που διακινούνται μέσω φαρμακείου.

Τo 1993 είναι η χρονιά που η επωνυμία της Ν.Δ. ΒΑΡΕΛΑΣ Α.Ε. αλλάζει σε ΒΑΡΕΛΑΣ Α.Ε. Χημικά και Διαγνωστικά, αντανακλώντας πληρέστερα τις δραστηριότητές της.
 

Το 1995, ο Διονύσιος Βαρελάς αποφασίζει και προχωρά στην απόκτηση της TECH-LINE μέσω της εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από την  ΒΑΡΕΛΑΣ Α.Ε. Η TECH-LINE δραστηριοποιείται με επιτυχία στην εμπορία και διακίνηση χημικών και αναλωσίμων χρωματογραφίας σε εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου.

Το 1999, η GALENICA στοχεύοντας στις αναπτυσσόμενες αγορές των Βαλκανίων επεκτείνεται εκτός των ελληνικών συνόρων, και συμμετέχει στην εξαγορά, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Ρουμανίας, SICOMED. Από τότε μέχρι σήμερα η επιχειρηματική δραστηριότητα της GALENICA στη Ρουμανία συνεχίζεται με δυναμικούς ρυθμούς.

Στις  12 Ιανουαρίου 2008 ο Διονύσιος Βαρελάς «φεύγει». Διευθύνων Σύμβουλος της GALENICA αναλαμβάνει ο Νικόλαος Βαρελάς, με Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου πάντα τον Βασίλειο Ταμβακά. Η δυναμική ανάπτυξη των εταιριών συνεχίζεται με τη συμβολή της νέας γενιάς των μετόχων και όλων των ανθρώπων των εταιριών.

Στις αρχές του 2009, οι εταιρίες GALENICA, OLVOS SCIENCE, ΒΑΡΕΛΑΣ Α.Ε., TECH-LINE, αφήνουν οριστικά τα γραφεία τους στο κέντρο της Αθήνας και εγκαθίστανται σε ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, συνολικού εμβαδού 10.000 τ.μ.

Το 2011, η Galenica εκτιμώντας τις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου στη χώρα μας, προχώρησε σε στρατηγική συνέργεια με την ελληνική φαρμακευτική εταιρία Minerva A.E., επιτυγχάνοντας μια δυναμική σύμπραξη Ελληνικών Εταιρειών.